Legkisebb rendelhető mennyiség 50 db.

"Minőség és Gazdaságosság egyben."

Az egyutas raklap jellemzői

Az egyutas raklap az ipari áruszállítás területén használatos raklapfajta. Előnyeiről megoszlanak a vélemények, a közvélekedés szerint nem kifejezetten hasznos raklapfajta, mivel egyszer használatos és kisebb teherbírással rendelkezik más raklapokhoz képest. Azonban a közelmúlt tapasztalatai és az egyutas raklap egyre népszerűbbé válása bebizonyította ennek az elméletnek a helytelenségét.

Az egyutas raklap akár 1-2 tonnányi súlyt is képes megtartani raktári környezetben és szállítás során egyaránt. Ez csupán annak függvénye, hogy megbízható gyártótól, igazán jó minőségű raklapokat vásároljunk. Az egyutas raklap nemcsak nagy teherbírású, de ipari felhasználása során biztosítja tulajdonosainak az anyagi megtakarítást is, hiszen bizonyos raklaptípusoknál kedvezőbb árfekvésű, emellett környezetbarát változatban is rendelhető, valamint hosszú élettartammal rendelkezik.

Keressen minket bizalommal és tegye próbára az egyutas raklapokat! Raklap gyártással kapcsolatos igényeivel és kérdéseivel bátran vegye fel velünk a kapcsolatot!

A raklapok típusai: EUR raklap

A raklapoknak számos típusa létezik, attól függően, hogy milyen célra szánják őket. A raklap típusok között is vannak népszerűbb változatok és kevésbé elterjedtek. Az EUR típusú raklap az előbbi kategóriába tartozik. Az EUR raklap az európai szabványnak megfelelően készül és a Magyarországon is megvásárolható standard raklapok közé tartozik. Ez az egyik legismertebb raklap hazánkban.

Az EUR rövidítés egyszerre több dolgot is hivatott jelölni. Egyrészt azt jelenti, hogy a raklap több utas raklap, vagyis szállításra használják és többször is felhasználható. Ezen kívül a raklap méretét, teherbírását és minőségét is jelöli. Az EUR raklapokat általában fenyőből vagy nyárfából készítik.

Az EUR raklap nem véletlenül vívta ki magának az említett népszerűséget, hiszen mérete és teherbírása sok feladatra alkalmassá teszi, azonban leggyakrabban mégis a közúti, illetve vasúti teherszállításban hasznosítják előnyös tulajdonságait.

Válasszon minket, rendeljen minőségi raklapokat!

Raklapok javítása engedéllyel

A raklapok az ipar számos területén alkalmazhatóak, főleg a szállítmányozás és logisztika ágazataiban nyújtanak nagy segítséget. A raklapok szabványok szerint készülnek, így az egész Európai Unión belül alkalmasak kereskedelmi célok, raktározási műveletek lebonyolítására. A szabvány minősége ellenőrzött, így a vásárlót nem érik kellemetlen meglepetések a használat során.

A szabványosított raklapok esetében is előfordul, hogy valamilyen roncsolódás történik, mely minőségi problémákat vet fel. A raklapok javítása szakszerű módon történik, csak olyan szakemberek végezhetik, akik a raklapgyártásban is otthon vannak. A raklapok sérülése esetén javításuk elengedhetetlen, hiszen nem tudják ellátni feladatukat és az áruszállítás során akár balesetet is okozhatnak a minőségi problémák.

Ha Ön is szeretné hitelesített, ellenőrzött keretek között javíttatni sérült, roncsolódott raklapjait, keressen fel minket raklapok javítására! Nálunk a raklapok javítása pontos és precíz munkavégzés, amely ellenőrzött körülmények között történik! Forduljon hozzánk bátran!

„Egy védjegy, egy márka”

Az „Egy védjegy, egy márka” jegyében megváltozik az EUR rakodólap bal lábának jelölése. A jövőben az „UIC” jelölés kerül elhelyezésre valamennyi új gyártású EUR rakodólap bal oldali tőkéjén.

 

Az új koncepció előnye, hogy a szabványosított egységes jelölés lehetővé teszi az EUR rakodólapok egyértelmű és könnyű azonosíthatóságát. Az új jelölést folyamatosan vezetik be. A jelenleg használatos „MÁV” besütés a régi gyártóknál 2013. december 31-ig érvényben marad, de 2014. január 1-től az engedélyes EUR rakodólap gyártók az EUR rakodólap bal lábába már csak az „UIC” jelölést süthetik be. 2013. augusztus 1. után megkötött új gyártási engedélyek szerint az új gyártó EUR rakodólap bal lábába már csak az „UIC” jelölést sütheti be.

 

A Rail Cargo Hungaria Zrt. megbízása alapján, Magyarországon kizárólagos joggal a MÁV-REC Kft. végzi az EUR rakodólapok védjegyoltalmát. A védjegyoltalom keretében minősítő munkatársaink vizsgálják a MÁV EUR rakodólap gyártás és javítás feltételeinek meglétét a gyártásközi ellenőrzését, minősítését és a forgalomba hozott EUR rakodólapok ellenőrzését a felhasználók körében. A most lezajló változtatásról társaságunk levélben értesítette valamennyi érintettet.

A raklapgyártás technológiája

A raklapgyártás elsődleges lépése természetesen a megfelelő faanyag kiválasztása, majd a telephelyre való szállítása a további megfelelő feldolgozás céljából. Magyarországon túlnyomó részben a nyárfa és különböző változatai a legnépszerűbb alapanyagok, mivel elterjedt és viszonylag olcsó nyersanyagnak minősülnek.

A raklapok előállítása egy összetett fűrészipari technológiai folyamat, amelyhez elengedhetetlen a megfelelően képzett szakmai erő, valamint a modern gyártósori berendezések és gépek. Előfordul, hogy egyes raklaptípusokhoz eltérő élőállítási technológia szükséges, azonban mindegyik alapja a keményfémlapkás fűrészlapokkal történő méretre vágás, valamint a szinte tökéletesre megmunkált felület létrehozása. Ilyen módon fűrészpormentes elemek jönnek létre, melyekből minőségi raklapok állíthatóak elő az erre kifejlesztett speciális és gazdaságosan üzemeltethető gyártósorokon. Az elkészült raklapokat a továbbiakban az igényeknek megfelelően szárítják, hőkezelik és a végső lépésként a megfelelő minőségi osztályba sorolják őket.

Cégünk modern technológiával előállított minőségi raklapokat kínál minden kedves érdeklődőjének, akár a személyes igényeinek megfelelően is. Szolgáltatásinkat és termékeinket tekintse meg weboldalunkon, valamint bővebb tájékoztatásért és árajánlatért forduljon hozzánk bizalommal elérhetőségeinken!

Minőségi raklapok lelőhelye!

A raklapok kiemelt fontossággal bírnak egy raktár mindennapjaiban. Ezen tárolják az árukat és ez teszi lehetővé azok könnyed átszállítását egyik helyről a másikra.

Az, hogy milyen minőségű raklappal dolgozunk munkánk során, már a gyártás megkezdése előtt eldől. Maga a folyamat számos lépésből áll, melyek mind-mind befolyásolják a végtermék kvalitásait.

Mik is ezek a mozzanatok?

Az első a raklap alapanyagának kiválasztása. A faanyag széles választéka elérhető a raklapgyártók számára, melyek közül a legkedveltebb alapanyag a nyárfa, hiszen ez alacsony árfekvése mindenki számára kedvező. Ezt követi a kiválasztott anyag elszállítása, végül pedig a feldolgozás.

A raklap előállításának legfőbb folyamata egy komplex fűrészipari tevékenység, melynek során keményfémlapkás fűrészlapokkal igyekszünk elérni a legmagasabb minőséget. A darabolást az elemek előállítása követi, mely pontos szabvány alapján készül. Ez a későbbi felhasználás során kiemelt fontosságú.

Raklapra lenne szüksége? Keresse fel vállalkozásunkat, a TOP-PALETT Szolgáltató Kft.-t és kérje kollégáink útbaigazítását!

Raklap egyedi igények szerint

Napjainkban gyakran előfordul, hogy a különböző profilú cégeknek olyan terméket kell tárolni, illetve szállítani, amelyhez egyedi és speciális raklapok szükségesek. Ezek a különleges kialakítású segédeszközök biztosítják, hogy az áru ne sérüljön, valamint biztosítva legyenek az optimális feltételek, ezzel jelentős anyagi károkat elkerülve.

Mielőtt megrendelnénk sajátos igényeinknek megfelelő raklapjainkat, mindig az adott termék jellemzőből kiindulva gondoljuk végig mire lesz szükségünk:

  • Az áru mozgatása: milyen gyakran és milyen módon, illetve milyen körülmények között mozgatjuk az adott termékeket?
  • Termék csomagolása: kézi vagy gépi soron történik?
  • Fizikai jellemzők: Az adott árukészletnek milyen méretű és teherbírású raklapokra van szüksége?

Cégünk minden olyan modern technikai felszereléssel rendelkezik, amellyel módunkban áll az Ön egyedi igényeinek eleget tenni, ezzel is hozzásegítve vállalkozását a sikeres működéshez. Egyéni kéréseknek megfelelően készült termékeink maximálisan megfelelnek a jogszabályoknak és előírásoknak, a szabvány raklapokhoz hasonlóan.

Ha egyedi raklapokra van szüksége, keressen minket bizalommal és kérjen személyre szabott árajánlatot még ma!

Raklapok újrahasznosítása

Minden cég szeretné a lehető legnagyobb mértékben lecsökkenteni a kiadásait. Számos olyan eszköz, berendezés létezik, melyeken nem érdemes spórolni, azonban az újrahasznosított raklapok igazán költséghatékony és környezetkímélő megoldást kínálnak, emellett ugyanolyan praktikusak és biztonságosak, mint új társaik.

Manapság világszerte komoly kérdés a környezetvédelem. Az újrahasznosított raklapok legnagyobb előnye, hogy előállításuk nem igényel fakivágást, hiszen a sérült hulladék raklapok minden elemét felhasználva állítják elő az új raklapokat. A biztonságos munkavégzés és tárolás elengedhetetlen szempont minden cég számára. Az újrahasznosított raklapok műszakilag teljes mértékben megegyeznek az újakkal, ennek következtében alkalmazásuk semmilyen veszélyt nem tartogat magában.

Számos egyéb tevékenység mellett cégünk vállalja hulladék raklapok begyűjtését és újrahasznosítását is!

Amennyiben hulladék raklapok halmozódtak fel telephelyén, bátran keressen fel minket elérhetőségeink valamelyikén!


Raklapok újrahasznosítása

Mit kell tudni a düsseldorfi raklapokról?

Nincs elegendő hely raktárában a nagyobb raklapoknak? Olyan megoldást szeretne a raktározási feladatok ellátáshoz, amely helytakarékos és praktikus?

Akkor a düsseldorfi raklap az Önnek való megoldás!

Sok olyan raktárhelyiség van, amelyben a hagyományos raklapok méretezésével nem lehet optimálisan kihasználni a rendelkezésre álló rakodó területet. Van úgy, hogy tényleg csak néhány centiméter hiányzik ahhoz, hogy beférjen a raklap, de a maradék hely parlagon fog heverni.

A düsseldorfi raklapok sokkal kisebbek hagyományos társaiknál, ezért egyszerűebben és praktikusabban lehet általuk kihasználni a rakteret. Így nem csak helyet takarít meg, hanem a kisebb rakodófelületnek és a kevesebb súlynak köszönhetően egyszerűbben is mozgathatóak az így tárolt áruk mind kézzel, mind kézi eszközzel. Kis mérete ellenére igen stabil, nem kell tartani az egyensúlyi problémáktól.

Ideális minden olyan raktárba, ahol kisebb méretű termékeket tárolnak, valamint minimális hely áll rendelkezésre.

Ha felkeltettük érdeklődését a düsseldorfi raklapok iránt, vegye fel velünk a kapcsolatot!

Raklapot, de milyet?

A rakodólapok a raktári tárolás elengedhetetlen eszközei, mivel szerkezetüknek köszönhetően a speciális munkagépek számára könnyen mozgathatóvá teszik az árut, miközben egységrakományokat hoznak létre.

Sok ember nem is gondol bele, hogy a raklapoknak számos típusa létezik. A TOP-PALETT Szolgáltató Kft. összegyűjtötte Önnek a csoportosítási lehetőségeket!

Az alapanyagot tekintve fém, műanyag és fa fajtákról beszélhetünk. Különbséget tehetünk méretük és teherbírásuk alapján is. Ezek a szempontok roppant fontosak, hiszen meghatározzák, hogy milyen villájú targoncával lehet majd az árut mozgatni. Lássuk, hogy ez alapján milyen fajtákról beszélhetünk:

  • Nyitott raklap: Szinte minden gép által mozgatható, négy oldalról felvehető.
  • Fenékdeszkás raklap: Négy oldalról felemelhető, az oldalain és közepén fenékdeszkákkal ellátott.
  • Stringer raklap: Két oldalt nyitott, két oldalt fenékdeszkás típus, mely főként Észak-Amerikában, Ázsiában és Afrikában kedvelt.
  • Oldalgerendás raklap: Szinte minden targonca képes felemelni, azonban csak két oldalról.

Amennyiben felkeltettük érdeklődését, keresse fel a TOP-PALETT Szolgáltató Kft.-t a megadott elérhetőségeken, munkatáraink állnak rendelkezésére!

Miért hasznos a raklapmagasító keret?

A raklapmagasító keretnek több felhasználási lehetősége létezik.

  • A szállítás során féltett áruja megsérül vagy károsodik valamilyen formában.
  • Árukészletének megfelelő és praktikus tárolását, raktározását nem tudja megoldani.

A raklapmagasító keret lehetőséget nyújt a fenti problémák kiküszöbölésére. Ha eddig gondot okozott Önnek az áruszállítás vagy a raktározás, itt az ideje, hogy beszerezzen néhány raklapmagasító keretet.

Erős anyagának köszönhetően a raklapmagasító keret megóvja termékeit a sérülésektől és egyéb külső tényezőktől, melyek veszélyeztetik épségüket. Emellett kiváló lehetőséget nyújt az apróbb áruk rendszerezésére is.

A raklapmagasító keret mindemellett kivitelezésének és alapanyagának köszönhetően időtálló megoldást kínál Önnek. Környezetbarát, mivel újrahasznosítható. Ha egy kis egyediséget csempészik rá, használja reklámfelületként. Az esetleges sérülések egyszerűen orvosolhatók. Ráadásul tárolása egyszerű és praktikus is egyben.

Ha megvédené termékeit, válassza raklapmagasító kereteinket!

EUR Rakodólap – Hírek

 

Ezúton tájékoztatom, hogy a 2014. október 29-30-án megtartott UIC konferencián bejelentésre került, hogy – az általunk is közvetített - felhasználói kérést figyelembe véve 2014. november 1-től az EUR jelölésű rakodólapok cserélhetők az EPAL – EPAL jelölésű rakodólapokkal.

 

Az RCA és az EPAL között létrejött megállapodás szerint a csereképesség csak felhasználói szinten valósul meg a javítás és a gyártás továbbra is elkülönül. 

 

 

MÁV REC Kft. 

A környezetvédelmi termékdíj törvény változásai

A fenti számú módosítás is azt a célt szolgálja – mint az már a Ktdt. korábban kihirdetett változatából is kiderült –, hogy az előző termékdíjas szabályozáshoz viszonyítva minél több egyszerűsítés kerüljön bevezetésre, melynek célja, hogy a vállalkozókat érintő adminisztratív terhek, feladatok csökkenjenek. Természetesen

ez utóbbi gondolat a törvény végrehajtási rendeletének kihirdetésével válik majd teljes
egésszé.

Tárgyi hatály A Ktdt. hatályai közül először is a tárgyi hatályban történt változást említem meg. 2012-től.
▫ az akkumulátor;
▫ a csomagolóeszköz és az egyéb csomagolószer;
▫ az egyéb kőolajtermék;
▫ az elektromos, elektronikai berendezés;
▫ a gumiabroncs és
▫ a reklámhordozó papír termékkör lesz termékdíjköteles.
A legfontosabb, hogy a csomagolás termékkör helyett 2012-től a csomagolóeszköz és az egyéb csomagolószer (a továbbiakban együtt: csomagolószer) válik termékdíjköteles termékké. Az új termékárak alkalmazásához néhány alapvető fogalmat kell megismerni, úgymint a csomagolóeszköz,a csomagolóanyag, a csomagolási segédanyag és az egyéb csomagolószer kifejezéseket, melyek
további részleteit a következő táblázat tartalmazza:
csomagolóeszköz a termék vagy a kisebb csomagolás befogadására,
egységbe fogására kialakított, meghatározott anyagú,
szerkezetű – általában ipari, vagy szolgáltató jellegű
tevékenység keretében előállított – ideiglenes
védőburkolat, továbbá a RAKLAP mint csomagoló anyag.

Ha a termékdíjköteles termék jellegénél fogva, egyidejűleg a csomagolószer és a reklámhordózó papír funkciót is betölthet, akkor a termékdíj-kötelezettséget a csomagolószer szabályai alapján kell teljesíteni.
Az egyes termékáramok meghatározására – kivéve a csomagolószer, mivel erre a végrehajtásra
kiadott kormányrendeletben szereplő csomagolószer-katalógus a mérvadó - a vonatkozó rendeleteket
kell figyelembe venni.
A kötelezetti körben történő változások a csomagolószer és a reklámhordozó papírok
gyártóit/forgalmazóit érintik. Általános szabály, hogy a termékdíj-kötelezettség az első belföldi
forgalomba hozót vagy első saját célú felhasználót érinti, ide értve jövő évtől a reklámhordozó papír
forgalomba hozóját is. Ez utóbbi azért lényeges, mivel a nyomdák első vevői helyett a nyomdáknak
maguknak kell teljesíteni a termékdíj-kötelezettségeket. Csakis a belföldi előállítású egyéb
kőolajtermék esetében marad meg az a szabály, hogy az első belföldi forgalomba hozó első vevőjét,
vagy a saját célú felhasználóját érinti a termékdíj-kötelezettség.
Külföldről érkező raklap esetében az első forgalomba hozót terheli a termékdíj kötelezettség akár használt raklap esetén is .

A saját célú felhasználáson belül pontosításra került a csomagolás elválasztása a terméktől, azaz a
külföldi előállítású és belföldre behozott csomagolás esetében alkalmazandó a „csomagolás esetén a
csomagolószer saját célú felhasználásának minősül a csomagolás elválasztása a terméktől” szabály.
A csomagolószer forgalomba hozójának a termékdíj fizetésére vonatkozó kötelezettségét akkor nem
kell teljesítenie, ha az első vevője – a következő három eset szerint – nyilatkozatot tesz:

ad.1.: a csomagolószert csomagolás előállítására használja fel és termékdíjátalány fizetésére jogosult
mezőgazdasági termelő;

ad.2.: a csomagolószert csomagolás előállítására újrahasználható csomagolóeszközként használja
fel, és az újrahasználható csomagolószer az újrahasználható csomagolószerek nyilvántartásában
szerepel, valamint a csomagolást végző a csomagolószerre betétdíjat alkalmaz;

ad.3.: az egyéb csomagolószert nem csomagolás előállítására használja fel.
Az újrahasználható csomagolószer után nem keletkezik termékdíj-kötelezettsége a belföldi előállítású
csomagolás részeként kibocsátónak, ha a termék az újrahasználható csomagolószer nyilvántartásban
szerepel, és a csomagolást végző a csomagolószerre a betétdíj alkalmazásának szabályairól szóló
209/2005.(X.5.) Korm. rendeletben meghatározottak szerint betétdíjat alkalmaz. Míg a külföldről
behozott csomagolás esetén akkor nem keletkezik termékdíj kötelezettség a termék részét képező
újrahasználható csomagolószer után, ha nyilvántartással, bizonylattal igazolt, hogy az újrahasználható
csomagolószert közvetlenül külföldre (a behozatal bevallási időszakán belül) visszaszállították.
Termékdíjjal kapcsolatos kötelezettségek .
Lényeges változás, hogy a termékdíj-fizetési kötelezettség fogalompontosításra került, azaz 2012-től a
termékdíj-kötelezettség fogalmat kell alkalmazni a termékdíjköteles termékkel, valamint a kötelezettet
érintő a vámhatóság felé teljesítendő feladatokra. Ide tartoznak tehát az alábbi részkötelezettségek:
▫ bejelentkezési,
▫ bejelentési, változás-bejelentési,
▫ termékdíj-megállapítási, termékdíj-előleg megállapítási,
▫ termékdíj-bevallási, termékdíj-előleg bevallási,
▫ termékdíj-fizetési, termékdíj-előleg fizetési,
▫ bizonylat kiállítási, -megőrzési, számlamegőrzési, számlán történő feltüntetési,
▫ nyilvántartás-vezetési,

A termékdíj kötelezettségek mozzanatonkénti teljesítését is tartalmazza a Ktdt, ami nem más, mint:
1. A bejelentési és nyilvántartásba vételi kötelezettség, vagyis a kötelezettnek az első
kötelezettséget keletkeztető tevékenységet követően 15 napon belül kell eleget tennie a
bejelentésnek, melyhez VPID számmal rendelkeznie kell, azonban nem lesz kötelező a
továbbiakban a GLN szám. További kötelezettség a változásbejelentés, mely szerint a
termékdíj-kötelezettségre kiható bármely változást (az Art.-ben meghatározottakon túl) a
bekövetkezés időpontjától 15 napon belül kell bejelenteni;

2. Nyilvántartás-vezetési kötelezettség, mely annyit jelent, hogy a termékdíjköteles termékekről az ellenőrizhetőség céljából a kötelezettnek a valóságot tartalmazó nyilvántartást kell vezetnie. Ezen kötelezettség a termékdíjátalány fizetésére jogosult mezőgazdasági termelőt nem terheli;

3. A bevallási kötelezettség, amit a korábbi szabályoknak megfelelően továbbra is elektronikus
formában és úton a tárgynegyedévet követő hónap 20. napjáig kell teljesíteni.

4. A befizetési kötelezettség, melyet legkésőbb a bevallási határidőig kell teljesíteni –
mégpedig úgy, hogy a bevallás adatait forintban, a tömeg adatokat pedig két tizedesjegy
pontossággal kilogrammban kell megadni. A bevallásban az ezer forint alatti összeget nem
kell megfizetni. A termékdíjátalány fizetésére jogosult mezőgazdasági termelőnek az átalány
összegének a befizetését a tárgyévet követő év április 20-ig kell teljesítenie.

▫ termékdíjköteles termék külföldre történő igazolt kiszállítása;
▫ változatlan formában, illetve változatlan formában és állapotban más termékbe beépített
külföldre történő értékesítése.
Negyedévi bevalláshoz kapcsolódóan kell kiegészíteni, vagy lehet visszaigényelni.
Számlán történő termékdíj-feltüntetési kötelezettséget kell alkalmaznia a kötelezettnek a
számlán történő átvállaláskor, vagy visszaigénylésre jogosult belföldi vevők, illetve azok
vevőinek kérése alapján, vagy csomagolószer, illetve reklámhordozó papír első belföldi
forgalomba hozatalakor.
Termékdíjtételek
Alapesetben a kötelezettnek a Ktdt. 2. mellékletében lévő termékdíjtételekkel kell kiszámítania a
termékdíj kötelezettségét.
Termékáram (kivéve csomagolószer) Termékdíjtétel
(Ft/kg)
Gumiabroncs 52
Kenőolaj 112
Elektrolittal feltöltött akkumulátor 60
Elektrolittal fel nem töltött akkumulátor 80
Reklámhordozó papír 64
Háztartási nagygépek 50
Háztartási kisgépek 50
Információs (IT) és távközlési berendezések, kivéve a rádiótelefon készülék 50
Szórakoztató elektronikai cikkek 100
Elektromos és elektronikus barkácsgépek, szerszámok, kivéve a helyhez kötött,
nagyméretű ipari szerszámok
50
Játékok, szabadidős és sportfelszerelések 50
Ellenőrző, vezérlő és megfigyelő eszközök 50
Adagoló automaták 100
Rádiótelefon készülék 500
Csomagolószer termékáram
Csomagolószer (kivéve kereskedelmi csomagolószer)
Anyagáram
Műanyag 42
Társított (kivéve társított rétegzett italkarton) 50
Társított rétegzett italkarton 28
Fém 20
Papír, fa, természetes alapú textil 20 (Raklap/kg)
Üveg 17
Egyéb 50
Kereskedelmi csomagolószer
Anyagáram
Műanyag (kivéve műanyag bevásárló-reklám táska) 60
Műanyag bevásárló-reklám táska 1800
Üveg 17
Társított (kivéve társított rétegzett italkarton) 300
Társított rétegzett italkarton 130
Fém 300
Egyéb anyagok 300
Azon kötelezett, aki az egyéni hulladékkezelés alkalmazását választja, annak a termékdíj tételeket és
a díjtételek kiszámításának módját a Ktdt. 3. melléklete alapján kell figyelembe vennie. Ez annyit www.termekdijinfo.hu
Kötelezettségek:

▫ bejelentési kötelezettség teljesítése;
▫ bevallási kötelezettség teljesítése;
▫ igazolások kérése;
▫ termékdíj-visszaigénylési eljárás;
▫ ellenőrzés, hatósági eljárás, jogorvoslati eljárás;
▫ nyilvántartás-vezetéssel kapcsolatos kötelezettségek teljesítése;
▫ fizetéshalasztás, részletfizetési engedélyezési eljárások;
▫ termékdíj befizetés.

A vámhatóság a termékdíj-kötelezettség teljesítését az alábbiak szerint ellenőrizheti:
▫ hatósági ellenőrzés a Ktdt. és a Ket. szabályai szerint;
▫ adóellenőrzés az Art. szabályai szerint.
Fentieken túl lehetősége van még a vámhatóságnak
▫ hatósági felügyelet gyakorlására a Ktdt. és a Ket. szabályai szerint; valamint
▫ a termékdíjköteles termékből képződött hulladékokkal kapcsolatos hulladékgazdálkodás
ellenőrzésére a Ktdt. szabályai szerint.

A Top-Palett Kft elkötelezett a környezetvédelem terén ezért a termékdíj megfizetését is komolyan veszi.

Sokba kerülhet a hamis raklap

A MÁV-REC Kft.részéről nyilatkozta Bóta Norbert, a magyarországi minőségükért és védjegyoltalmáért felelős MÁV-REC Kft. ügyvezető igazgatója. A felhasználók többsége elfogadta, hogy az azonos műszaki tartalom mellett készült szabványos rakodólapok alkalmazása hosszú távon nemcsak gazdaságosabb, de alapfeltétele is a jól mûködõ, környezetbarát csererendszernek. Ezért azokat csak engedélyes gyártótól vagy javítótól érdemes vásárolni, illetve engedélyes javítóval javíttatni. A forgalomban lévő csererakodólap- állomány egy része azonban minőségileg gyenge, gyorsan elhasználódik, és ez egyrészt balesetveszélyes, másrészt magas a javítási költsége.A szakemberek tudják: ennek nem az a kiváltó oka, hogy hazánkban nagyobb fizikai igénybevételnek vannak kitéve a rakodólapok, mint más országokban, hanem hogy a piacon jelen vannak az engedély nélkül, nem a megfelelő minőségi előírások szerint gyártott rakodólapok. arra, hogy ezek nem vehetnek részt a csereforgalomban. A szabványnak való megfelelést minősítő jel jelzi  a rakodólapokba besütött EUR jel nemzetközi védjegyoltalom alatt áll. Ennek tulajdonosa a Rail Cargo Ausztria, amely a védjegyhasználati jogot átadta más vasúti, illetve nemzetközi rakodólap-társaságok részére. Ezen engedélyező szervezetek jelét csak az a rakodólapgyártó sütheti be, amely az aktuális évre érvényes gyártási vagy javítási  engedéllyel rendelkezik. Amennyiben a felhasználó a rakodólapok átvételénél erre figyel, kiszűrheti, hogy ha nem engedélyes gyártótól származik, vagy a sérüléseket nem engedélyes javító javította. (Az engedély nélkül gyártott és javított raklapok, lefoglalásra kerülnek és eljárás indul a gyártó a javító valamint a felhasználóval szemben  ) Az ügyvezető igazgató szerint a szolgáltatására igényes felhasználó nem használ hamisított, nem megfelelő műszaki paraméterekkel rendelkező EUR rakodólapot. Az Európa-szerte azonos műszaki tartalom mellett készülő rakodólapok alkalmazása akár már rövid távon is gazdaságos. Ez a jól mûködõ csererendszernek köszönhetõ.

Raklapok megítélése

MÁV EUR rakodólapok minősítése elbírálása

EUR

Az “EUR” megjelölés Magyarországon is védjegyoltalom alatt áll
mely 430337 lajstromszám alatt bejegyzésre került.
A védjegy magyarországi jogosultja a Rail Cargo Hungaria Zrt.

I. A rakodólapok kezelése szempontjából lehet:
- csere rakodólap
- magán rakodólap

Az EUR védjeggyel ellátott rakodólap Magyarországon is
- mind polgárjogi, mind büntetőjogi eszközökkel – védett termék.

A 800 x 1200 mm-es rakodólapba az “EUR” védjegyet és az
engedélyező vasút jelét “MÁV” csak az a rakodólap gyártó sütheti be,
aki az aktuális évre érvényes Rail Cargo Hungaria Zrt. gyártási engedélyével rendelkezik.
EUR Rakodólap javítást is csak engedéllyel rendelkező cég végezhet .

II. EUR rakodólap fajtái:

1. EUR-1 rakodólap (szabványa: UIC 435-2/EUR-1. 9. kiadás)
- Mérete: 800mmx1200mm
- Deszka szélessége: 100mm ill. 145mm
- Deszka vastagsága:22mm
- Szabványa: UIC 435-2/EUR-1. 9. kiadás
- Teherbírás: 1500 kg ha a teher a rakodólap felületén egyenletesen oszlik el.

Az EUR sík fa-rakodólap mindkét hosszanti oldalán, a lábakon a következő jelöléseknek kell lenni         :EUR raklap

A szabvány szerint gyártott MÁV EUR jelzésű rakodólap csak a MÁV-REC hitelesítő kapocs jelével ellátva hozható forgalomba. A jelenleg használatos hitelesítő kapocs a rakodólap egyik hosszanti oldalának középső lábába kerül elhelyezésre.

Nem minősül szabványos MÁV EUR rakodólapnak az a rakodólap, amely MÁV-REC hitelesítő kapocs nélkül kerül forgalomba.

IV. EUR rakodólap sérülése, hiányossága:

Az EUR rakodólapok javításának szabványa az UIC 435-4. szabvány

Magyarországon az EUR rakodólapok javítását csak az a javító végezheti, akinek az aktuális évre a Rail Cargo Hungaria Zrt. -től érvényes javítási engedélye van.

Az EUR rakodólap javítását a z UIC 435-2 és az UIC 435-4 sz. szabvány előírásai alapján történik.
A feljavított és a minőségileg átvizsgált és a szabványnak megfelelő EUR rakodólapot a javítónak a rakodólap rövid oldalán saját betűjelével és a MÁV-REC hitelesítő kapcsával el kell látni pl.

Amennyiben a javítás során lábalkatrész kerül cserélésre akkor a javító csak az alábbi jelöléssel ellátott lábalkatrészt építheti be az EUR a rakodólapba.

MÁV - EUR raklap

A sérült EUR rakodólap csereként nem fogadható el, csak javítás után kerülhet vissza a forgalomba.

V. EUR rakodólap cserére alkalmatlan és javítandó v. selejtezendő ha:

raklap felépítés
1. egy deszka hiányzik, ferdén vagy keresztben be van repedve
2. egy deszka hiányzik (felső v. alsó) vagy úgy lehasadt, hogy egynél több szeg látható
3. több mint két deszka (felső v. alsó) úgy lehasadt, hogy legalább egy szeg láthatók
4. hiányzik egy láb, vagy úgy le van hasadva, vagy oly mértékben törött, hogy több mint egy szeg látható
5. a rakodólap hosszanti oldalán legalább egy vasúi v. rakodólap társaság jele és egy EUR jelzés nem látható
6. láthatóan nem megengedett elemek lettek felhasználva (túl vékony, túl keskeny, túl rövid) a rakodólap szennyezett, általános állapota annyira rossz, hogy teherbírása nem megfelelő (korhadt, több forgácsolódott deszka, láb stb)

Magyarországi engedélyes gyártók közzé tartozik TOP-PALETT KFT.